недеља, 01. јул 2012.

STVARALAŠTVO
"Refleksija" (1)
(akril na papiru; 10 x 7,5 cm)
Autor: Nadica Janić


„Stvaranje se ponavlja bez prestanka i tajanstveno gradi uslove neprekidne promene postavljenih problema ili jednostavno ponovnog interpretiranja formi prema nekom neograničenom, uvek novom potencijalu.

Iskustvo savremene umetnosti nas uči da za razliku od takozvane lepote prirode, „stvar“, koju je umetnik u neku ruku preoblikovao u odnosu na njenu konkretnu i osećajnu prisutnost, poseduje izvesnu zagonetnost (prirođenu sfingi, rekli bi metafizičari) i to je ono što nju, u određenoj meri, izuzima iz zajedničke stvarnosti, iz uobičajenog opipljivog univerzuma. Uprkos nastojanju da ponovo potvrdi svoj konkretni karakter, umetničko svedočenje je posledično prožeto nekom nadiskustvenošću (barem potecijalnom i dinamičkom), koja ga oslobađa prisila prirode, kao zasebnu, opipljivu celinu, nepromenljivo činjenično stanje i usmerava ga prema nekom od mogućih oplođenja.

Međudejstvo prirode i uticaja „volje“ dopušta nadovezivanje na utopijske prilaze slobodi. Postojanje, nužno dovršeno i opredeljeno, nadalje je oživotvoreno obnavljačkim uticajem istorijske svesti. A to znači promišljati umetnost pomoću umetnosti.“


Karlo Pirovano

RIFLETTERE SULL ARTE

OPŠTA ISTORIJA UMETNOSTI

ALFA – NARODNA KNJIGA – ZEBRA

Beograd, 1998.


Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: