недеља, 28. август 2022.

SPASENJE


"Smrt ne postoji, a samim tim saznanjem, nestaje i strah od nje! I zapamtite: nijedan čovek koji je postojao, nije umro. Pretvorili su se u Svetlost i kao takvi postoje i dalje.

Tajna je u tome da se te svetlosne čestice vrate u prvobitno stanje. Vraćanje u neku od prethodnih energija. Hrist i još neki znali su tu tajnu.

Ja sam tragao za time kako da se očuva ljudska energija. Ona je jedan od vidova Svetlosti u duši, ponekad ravna vrhunskom nebeskom svetlu.

Nisam tragao za tim radi sebe, već radi dobra svih. Verujem da će moja otkrića učiniti ljudima život lakšim i snošljivijim, i usmeriti ih na duhovnost i moralnost."

Nikola Tesla



"Spasenje"
 (akril na kartonu; 50 x 50 cm)
Autor: Nadica Janić

Kako sebe duhovno uzdižemo sve manje nam treba materijalnog. Kao leptir se izvlačimo iz ljušture gusenice, nezasite i nadmene. Duhovni rast je put ka Svetlosti i spasenju.

Čovek mora da ima okvir verovanja. Različite su religije u svetu. I sve su na dobrobit čoveku. Hrišćanstvo daje potpun odgovor na zapitanost o postojanju i putu našeg telesnog i duhovnog bića.

„Vera je tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo
i dokazivanje onoga što ne vidimo.“

"Sve je moguće onome koji veruje." (Biblija)

Tajna molitve „Oče naš“ je ključ ka prosvetljenju. Menja nas, usmerava i štiti:

„Oče naš,
koji si na nebesima,
da se sveti ime Tvoje,
da dođe Carstvo Tvoje,
da bude volja Tvoja
i na zemlji kao na nebu.
Hleb naš nasušni daj nam danas
i oprosti nam dugove naše,
kao što i mi opraštamo dužnicima svojim
i ne uvedi nas u iskušenje,
no izbavi nas od zloga.“

Hrist, Bogočovek i Spasitelj bdi nad nama. Čudesna molitva: „Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me grešnog“, rasterećuje od iskušenja, ublažava duševnu bol i vraća sjaj u očima.


Nadica Janić

"Duhovni rast"- fragment slike "Spasenje"

Leptir predstavlja dušu i besmrtnost. U hrišćanskoj tradiciji simbol je uskrsnuća.



"Hrišćanstvo" - fragment slike "Spasenje"

U većini tradicija riba je simbol božanskog dara, plodnosti i života. U hrišćanstvu, riba je simbol krštenja, besmrtnosti i uskrsnuća. Na početku širenja hrišćanstva, u tajnosti, kao znak prepoznavanja sledbenika Hristovog učenja, hrišćanstvo je prikazivano jednostavnim crtežom ribe sa dve ukrštene linije i rebusom ΙΧΘΥΣ – ICHTHUS (Iesous Christos Theou Huios Soter) što znači Isus Hrist, sin Božji, Spasitelj. Tek nakon Konstantinove vizije krsta 312. godine, ovaj znak postaje zaštitni simbol hrišćanstva.



"Ključ ka prosvetljenju" - fragment slike "Spasenje"

Ključ je simbol vlasti i moći. Označava oslobođenje, znanje, misterije,  inicijacije. U hrišćanstvu, ključ je amblem sv Petra kao čuvara nebeskih vratnica. U Bibliji, apostol Matej u svom jevanđelju (16,19) navodi Isusove reči upućene Petru: “I daću ti ključeve od carstva nebeskoga: i što svežeš na zemlji biće vezano i na nebesima…“. 



"Hrist" - fragment slike "Spasenje"

Hristogram (Chi-Rho) je najstariji poznati monogram za Hrista. Chi (x = ch) i Rho (p = r) su prva tri slova 'Christos' u grčkom jeziku. Datira još od 4. veka kada je car Konstantin vidio ovaj simbol na nebu pre odlučujuće bitke i čuo poruku: „Ovim znakom pobedi“. Tako je usvojio simbol za svoju vojsku. Iako postoji mnogo varijacija Chi-Rhoa, najčešće se sastoji od preklapanja dva slova X i P.

Literatura:

„Mali rečnik tradicionalnih simbola“, Mario Lampić
Libretto, Beograd 2000.


Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: