субота, 28. август 2021.

Međunarodna izložba "Ženska duša" 2021. Beograd


U galeriji Kuće kralja Petra I u Beogradu, od 23. do 28. avgusta 2021. godine, u okviru festivala „Fraktal art“, postavljena je Međunarodna izložba slika „Ženska duša“ koju čine 162 rada, umetnika iz 27 zemalja. Zvaničnog otvaranja nije bilo zbog situacije sa pandemijom Kovid-19. Izložba se mogla pogledati od 10 - 18 časova.

Osnovna tema i poruka ove izložbe je borba protiv nasilja nad ženama. Idejni tvorac izložbe je slikarka iz Perua Marita Duila Mora. Nakon Perua, Italije i Poljske izložba se organizuje 2021. u Srbiji, najpre u Majdanpeku a potom u Petrovcu na Mlavi. Izložba nastavlja put zahvaljujući svetskom Udruženju akvarelista i majdanpečkoj umetnici Tatjani Karabašević čiji je član.





Izložba "Ženska duša"
u galeriji na drugom spratu Kuće kralja Petra I  

A L B U M



Na izložbi učestvujem sa radom "Vita"



"Vita"
 (akril na kartonu; 30 x 30 cm)
Autor: Nadica Janić


Počeo Festival „Fraktal art"

Međunarodni, peti po redu, festival „Fraktal art” u organizaciji istoimenog Udruženja za umetnost, kulturu i turizam, počeo je u Kući kralja Petra na Senjaku i trajaće do subote. Gosti festivala sinoć su bili predstavnici Kulturnog centra „Ćirilica”. Upriličena su predavanja „Očuvanje i zabrana ćirilice kroz vekove” i „Život i delo Save Mrkalja”, kao i promocija knjige „Slikovni bukvar pravoslavlja” Olgice Stefanović. To je likovno delo u kome je sve podređeno poetici slike, ćiriličnom pismu, srpskoj srednjovekovnoj umetnosti i pravoslavnoj veri. Zahvaljujući ilustracijama, čitaoci upoznaju lepotu srpskih fresaka, ikona, rukopisnih knjiga, ornamentike… Pouke duhovnika – svetog vladike Nikolaja Velimirovića i Ave Justina Popovića, kao i osnovne molitve, priče o srpskoj istoriji i Nemanjićima, kao i duhovne pesme, obogaćuju ovu knjigu. Održana je i radionica kaligrafije i akvarela.

Posetioci su mogli da pogledaju i samostalne izložbe umetnica Ane Bogdanović, Tatjane Karabašević i Ljiljane Nestorović, koja je osmislila festival. One su radove objedinile u zajednički naziv „Vera, nada, ljubav”.

Tu je i postavka koju je priredilo Međunarodno udruženje akvarelista, „International Watercolor Society” sa temom borba protiv nasilja nad ženama. Izložba je krenula iz Perua, a posle Italije i Poljske stigla je u našu prestonicu, odakle će nastaviti put dalje po svetu.

A tokom sedmice biće priređene i druge izložbe među kojima crtača „Iza zatvorenih očiju”. U ovoj izložbi pored Kluba crtača Fraktala, učestvuju i radovi dece iz Žitorađe, nastali na Likovnoj koloniji „Koreni 2021”, kao i postavka „Jerusalim očima umetnika” koja predstavlja Jerusalim iz drugog ugla, očima umetničkih fotografa i slikara iz Palestine. Autor postavke je Osamah al Hindi, konzul, ataše za kulturu ambasade Palestine u Srbiji.

Pored izložbi, posetioci će imati priliku da učestvuju na kreativnim umetničkim radionicama i da se druže sa umetnicima iz različitih oblasti.

Tekst: Aleksandra Kurteš
Politika,  24. avgust 2021.




Fotografije: Tatjana Karabašević

Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: