субота, 14. август 2021.

"MAIL ART to NAXOS", mail art project 2021, Greece


U Grčkoj na ostrvu Naxos, svake godine od 31. jula do 2. avgusta održava se Festival svetlosti i zemlje. Organizator je "Cicladia org". Povodom ove svetkovine predstavljena je međunarodna izložba poštanske umetnosti „Mail art to Naxos“ na kojoj učestvuje 116 umetnika iz celog sveta i koja traje od 1. do 16. avgusta 2021. godine.



Konkurs za izložbu "MAIL ART to NAXOS" 
povodom  SVETKOVINE SVETLOSTI I ZEMLJE



Plakat izložbe

Na izložbi učestvujem sa dva rada:

„Gea“ (akril na kartonu; 30 x 30 cm)
„Helios“ (akril na kartonu; 30 x 30 cm)



Sa izložbe "MAIL ART to NAXOS"




"Gea"
(akril na kartonu; 30 x 30 cm)
Autor: Nadica Janić



"Helios"
(akril na kartonu; 30 x 30 cm)
Autor: Nadica Janić


Po grčkoj mitologiji na početku je bio tamni Haos iz koga je nastao svet, a iz njega se izdigla boginja Gea - Majka Zemlja. Iz Hoasa je nastao Eros - Ljubav, najjača sila koja sve oživljava. I tako je počeo da se stvara svet. Majka Zemlja u snu je rodila Nebo - Urana koji je zavladao svetom i oženio se Zemljom sa kojom je dobio šest sinova i šest kćeri… Loza bogova se širila. Rodio se i Helios - bog Sunca… Svet Svetlosti i Tame postoji i danas. Izvor je mašte i umetničkog stvaralaštva.





MAIL ART - zvanični umetnički pokret

Mail art ili „poštanska umetnost“ je umetnički pokret rođen iz umetničkih strujanja DADA i FLUKSUS, koji je pokrenuo američki umetnik Rej Džonson 1943. godine. Kada je Džonson hteo da se dopisuje sa svojim prijateljem i umetnikom Arturom Secundom, koji se preselio u Njujork, shvatio je da ima novca samo za marku a ne i za dopisnicu. Otišao je u svoj studio, uzeo mali komad kartona, obojio ga, napisao svoje novosti i primaoca i poslao ga poštom kao razglednicu.

Umetnik primalac, kada je primio malu sliku, pomislio je da uzvrati na isti način. Uzeo je beli karton, obojio ga, stavio pečat i poslao ga Reju Džonsonu. Tako je započela prepiska između umetnika koji su razmenjivali male slike (mail art) sa njihovim novostima, mislima i idejama.

U isto vreme, u Evropi vidimo umetnike u različitim pokretima, koji sami prave marke, karte, markice i koverte (neorealizam u Francuskoj, futurizam u Italiji itd.)

Rej Džonson je 1962. osnovao čuvenu „Njujoršku školu dopisivanja“. Pretražio je sve mailing liste umetnika koji su se dopisivali širom sveta, poslao ih svima i krenuo na beskrajno putovanje umetnosti po celom svetu, a poštanska umetnost je u istoriji umetnosti zabeležena kao zvanični umetnički pokret.

1988. godine, poštanski umetnik Rud Jansen stvorio je onlajn platformu „International Union Of Mail Artists“, preko koje postaju poznati projekti koji se odvijaju širom sveta, a umetnici mogu da traže adrese umetnika koji se dopisuju kroz umetnost.

Karakteristika poštanske umetnosti je da se mogu videti različiti stilovi i tehnike i mnogi zajednički projekti jer se godišnje napravi više od 150 tematskih projekata.

Dela pripadaju umetniku primaocu i nisu na prodaju.

Maria Chorianopoulou je zvanična poštanska umetnica od 2008. godine i u Grčkoj je organizovala 7 međunarodnih mail art projekata uz učešće umetnika iz 36 zemalja sveta.

Međunarodna izložba organizovana 2021. godine nosi naziv „Uvođenje poštanske umetnosti u Naksosu“ i predstavljena je u izložbenom prostoru „Cicladia org“ u Damali Naksosu od 3. do 16. avgusta, od 10 do 22 časa, dok će popodne biti radionice poštanske umetnosti.


Autor teksta: Δημήτρης Ζολώτας


Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: