понедељак, 7. март 2022.

U susret jubileju - dvadesetogodišnjici izložbe ,,Žene slikari"- Majdanpek


"Godina 2003, ko se seća, Majdanpek je bio samo rudarski gradić u ne baš dobrom stanju ni rudarstva ni zlatarstva, jednom rečju, tavorilo se… Uprkos tome, ili možda baš zato, u kulturi su počele da se dešavaju značajne stvari. Već je postojao MajdanArt, radionica za izradu umetničkog nakita, od 2001.



Slikarka Ljiljana Stevanović, osnivač izložbe "Žene slikari"

Udruženju za Majdanpek sam u februaru 2003. predložila da organizujemo izložbu na kojoj će učestvovati samo žene iz Majdanpeka koje se bave umetnošću. Predlog je prihvaćen.

Na prvoj izložbi, 5. marta 2003. učestvovalo je 14 slikarki. Organizator je bilo Udruženje za Majdanpek.

Godine 2004. formira se nova ustanova kulture - Centar za kulturu Majdanpek koji preuzima organizaciju izložbe na kojoj sada učestvuju žene iz opštine Majdanpek. Sledi širenje na region, Srbiju, svet...


Velika galerija Centra za kulturu Majdanpek

Rasli smo, mnogo smo radili... Usledile su godine kada je bilo po 240 učesnica sa preko 400 radova iz slikarstva, grafike, crteža, skulpture, digitalne umetnosti...

Izložba je takmičarskog karaktera, dodeljuju se nagrade za svaku kategoriju i Velika nagrada - Grand prix. Tako je i sada.

Nego, da se vratim malo na početke... Mi smo voleli Majdanpek i činili smo sve da mu kroz kulturu vratimo stari sjaj i tako iz godine u godinu... I niko baš, tada, tih prvih godina, nije ni pomislio da ćemo dočekati 20 godina trajanja izložbe.

Izložba, osim što je jedinstvena u Srbiji, i šire, je opravdala svoje postojanje izvukavši na kulturnu scenu mnoge žene koje ne samo da nisu izlagale do tada nego se od tada ozbiljno bave umetnošću.


Mala škola slikanja

,,Mala škola slikanja" koja se dešava svake godine u vreme trajanja izložbe a na kojoj talentovani učenici majdanpečkih škola slikaju, po svom izboru, jednu izloženu sliku, je ozbiljna nadgradnja naše izložbe jer su mnogi od učesnika danas diplomirani umetnici i studenti umetničkih fakulteta.

Poslednjih godina broj učesnica se smanjio, iz inostranstva zbog carinskih uslova, iz naše zemlje iz raznoraznih, manje više poznatih društvenih kretanja... Ali ono što je najvažnije za umetnost i Majdanpek jeste to što je izložba preživela, što traje i trajaće, što je sada Majdanpek u svetu umetnosti grad prepoznatljiv po izložbi ,,Žene slikari".

A ja, kao idejni tvorac izložbe, ponosno čekam 20. izložbu, u septembru ove godine."

Tekst: Ljiljana Stevanović, umetnik

Izvor: FB profil Ljiljane Stevanović, 7. mart 2022.

Fotografije: Centar za kulturu Majdanpek


Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: