понедељак, 22. фебруар 2021.

Prva nacionalna izložba akvarela “Ta divna Srbija“

 


Igra vodenim bojama u rukama mališana i akvarel kao tehnika vrhunskih slikara je igra vode i boja vođena dušom. Naizgled jednostavna tehnika u stvari je najsloženija u ostvarivanju likovnog dela. Nema ispravke, nema slojevitih boja. Prozračnost, lepršavost i suptilnost su svojstva slike koja pleni oko posmatrača.

Akvarelisti sveta su se u svojoj ljubavi prema ovom likovnom izrazu ujedinili u internacionalnu asocijaciju akvarelista. Ogranizuju izložbe u celom svetu. Srpski akvarelisti su veoma aktivni. Izlažu u mnogim gradovima sveta. Jedna od njihovih aktivnosti u Srbiji je i Prva nacionalna izložba akvarela “Ta divna Srbija”, u saradnji sa Međunarodnim akvarel društvom INTERNATIONAL WATERCOLOR SOCIETY – IWS Serbia. Ogranizator i učesnik izložbe je poznata slikarka Tatjana Petrović Karabašević čiji akvareli su obišli svet.




I pored zatvorenosti većine kulturnih institucija izložba „Ta divna Srbija“ održana je u septembru 2020. u Galeriji Matice iseljenika i Srba u regionu u Beogradu a u decembru 2020. u Likovnom salonu Doma kulture Čačak. Početkom februara izložba je održana u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek a od 18. februara do 15. marta postavka je u Galeriji „Krug“ u Petrovcu na Mlavi. Zbog pandemije otvaranje izložbe je bilo samo u prisustvu organizatora i predstavnika medija a građani izložbu mogu pogledati uz propisane mere zaštite.




lepotu Srbije oslikali su slikari iz celog sveta. Inspiracija slikarima su bila putovanja ili fotografije naše divne Srbije. Umetnička slika nije stvarnost. Slika je odraz unutrašnje stvarnosti doživljaja viđenog, zamišljenog… Srbiju su slikali umetnici iz Srbije i dalekih zemalja sveta a Svetlost Srbije je blistala na svim slikama. Nameće se misao Dostojevskog: „Lepota će spasiti svet“.



Prva nacionalna izložba akvarela “Ta divna Srbija“
Tatjana Petrović Karabašević

Ideja izlagačkog projekta „Ta divna Srbija“ će trajati. U nagoveštaju međunarodnog festivala, organizator i učesnik izložbe Tatjana Petrović Karabašević, na otvaranju izložbe u Majdanpeku je rekla:
„Ova postavka okupila je umetnike iz 27 zemalja, sa ukupno 69 radova, na kojima su prikazani motivi koji čine lepotu Srbije. Žao mi je što zbog aktuelne situacije nismo uspeli da umesto izložbe upriličimo festival, koji je bio planiran u dogovoru sa umetnicima akvarelistima, koje sam upoznala na festivalu u italijanskom gradu Urbino. Izložba će svakako nastaviti svoj put kroz Srbiju a za narednu godinu planirana je i jedna tematska postavka sa srpskim opankom kao glavnim motivom.“

Fotografije: IWS Serbia


Za SRPSKU TELEVIZIJU USA priredila: Nadica Janić

Veza: STV USA

Нема коментара: