петак, 28. септембар 2018.

OSAMNAESTI “MAJDANART” I DEVETA IZLOŽBA “UMETNOST U MINIJATURI”




Hotel Golden Inn u Majdanpeku

“MajdanArt” je najveća manifestacija vizuelne umetnosti u Istočnoj Srbiji. Manifestacija koja traje cele godine i po mnogo čemu izdvaja se od svih sličnih manifestacija u Srbiji. 



Galerija hotela Golden Inn u Majdanpeku
IX Međunarodna izložba "Umetnost u minijaturi" MajdanArt 2018.

“MajdanArt” je osnovan 2001. godine. Održava se u Majdanpeku - Srbija, svake godine septembra meseca. Udruženje “MajdanArt” je jedan od nosioca kulturnih aktivnosti i pokretač inicijativa vezanih za obrazovanje, turizam, međunarodnu saradnju u svim oblastima, afirmaciju ne samo Istočne Srbije i opštine Majdanpek već i države u celini.



Zoran Mitrović, predsednik MajdanArta, na otvaranju 
IX Međunarodne izložbe "Umetnost u minijaturi" MajdanArt 2018.

Partneri u organizaciji “MajdanArta” su: Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda, Fakultet likovnih umetnosti iz Beograda, Fakultet umetnosti iz Zvečana, Muzej primenjene umetnosti iz Beograda, Matica iseljenika i Srba u regionu - Beograd, umetnici pojedinci.

Radionica umetničke keramike, porcelana i dizajna

Osnovana je 2010. godine. Učesnici su nagrađeni umetnici Međunarodne izložbe „Umetnost u minijaturi”, mladi umetnici i studenti fakulteta umetnosti iz zemlje i inostranstva. Održava se više puta u toku godine a glavna aktivnost je septembra meseca svake godine u okviru Međunarodne manifestacije vizuelne umetnosti “MajdanArt”.

Program Ateljea „M” po svojoj koncepciji pruža umetnicima mogućnost usavršavanja u sva tri segmenta umetnosti keramike: unikatnu (skulpturalnu) keramiku, posudnu keramiku (keramiku na kolu) i keramički dizajn.

Osnovni cilj programa Ateljea „M” je afirmacija umetnosti keramike i stvaranje kompletne kreativne ličnosti, odnosno da se učesnik osposobi za samostalni rad, kako u zanatsko-tehnološkom, tako i u kreativnom smislu.

Aktivnosti udruženja “MajdanArt” od osnivanja 2001. 

- 15 umetničkih radionica za dizajn nakita (2001-2015.) (učestvovalo 165 umetnika); 

- 45 kreativnih radionica za mlade nakita, keramike i oslikavanja minijatura (više od 1500 učesnika);

- 28 stručnih predavanja i edukativnih radionica iz oblasti vizuelne umetnosti (više od 20 predavača);

- 14 umetničkih radionica za dizajn keramike i porcelana (učestvovalo više od 50 umetnika);

- 21 izložba umetničkog nakita (više od 170 umetnika);

- 9 izložbi “Umetnost u minijaturi” (učestvovalo više od 2700 umetnika); 

- učestvovanje u pripremi i štampi 14 stručnih knjiga, 32 kataloga, 3 zbornika, flajera…

Međunarodna izložba “Umetnost u minijaturi” je osnovana 2010. godine sa ciljem da se prepozna važnost doprinosa umetnika i promoviše razumevanje i poštovanje kvaliteta i raznovrsnosti.



Manifestacija "MajdanArt" 2018.

Ove godine, na konkursu za izlaganje učestvovalo je ukupno 323 autora iz zemlje i inostranstva. Od 323 autora (507 umetničkih radova) za izlaganje je odabrano 432 umetnička rada, 265 umetnika iz 31 države:
Argentina, Australia, Austria, Belarus, BiH, Bulgaria, Montenegro, Dominican Republic, France, Greece, Croatia, India, Iran, Italy, Israel, Japan, Canada, China, Hungary, Macedonia, Mexico, Germany, New Zealand, Poland , The Republic of Korea, Romania, Slovenia, Serbia, Switzerland, Thailand i Wels.

Izložba je organizovana u Galeriji hotela Golden Inn u Majdanpeku u periodu od 08. 09. – 28.09.2018. Izložbu je otvorila Lillian Carland Malbašić, član selekcione komisije i žirija iz Melburna - Australija.



Uručenje nagrada
IX Međunarodne izložbe "Umetnost u minijaturi" MajdanArt 2018. 

Pred brojnom publikom uručene su nagrade i pohvale izložbe. Žiri je ukupno dodelio: tri ravnopravne Prve nagrade, jednu Nagradu za religijske motive, jednu Izuzetnu nagradu izložbe, jednu Nagradu za višegodišnji doprinos izložbi i šest Pohvala žirija.

Umetnici i ostali gosti, u okviru programa otvaranja izložbe, posetili su Crkvu Sv. Petra i Pavla u Majdanpeku, upoznali se sa istorijom rudarenja u Majdanpeku, obišli su Rajkovu pećinu, upoznali se sa lekovitim biljem koje raste na majdanpečkim proplancima i uživali u nacionalnim specijalitetima pod nazivom “Koktel Rajkova proja - Malaj”.

Poseta IX Međunarodne izložbe "Umetnost u minijaturi" MajdanArt 2018. je iznad očekivanja organizatora. Osim ljubitelja umetnosti iz Srbije izložbu je posetio i značajan broj ljubitelja umetnosti iz inostranstva (Italije, Bugarske, Rumunije i Republike Srpske). 



IX Međunarodna izložba "Umetnost u minijaturi" MajdanArt 2018.
Poseta učenika

Za vreme trajanja izložbe, svakodnevno je organizovano prisustvo učenika osnovnih i srednjih škola iz Majdanpeka. U prostoru Galerije hotela i Osnovne škole “Velimir Markićević” u Majdanpeku održane su edukativne i kreativne radionice iz oblasti vizuelnih umetnosti u ogranizaciji udruženja “MajdanArt”, na temu “Umetnost u minijaturi”. Učenici su slikali minijature u slobodno izabranoj tehnici na formatu papira 10 x 7,5 cm. Izložba nastalih radova biće postavljena u holu škole u okviru "Dečje nedelje" početkom oktobra 2018. godine.



Za vreme trajanja izložbe, u prostoru Galerije hotela, 
učenici su slikali minijature formatu 10 x 7,5 cm.



Kreativna radionica keramike
u Osnovnoj školi “Velimir Markićević” u Majdanpeku

Udruženje “MajdanArt” nosi epitet najbolje organizovanog udruženja koje se više od 18 godina bavi razvojem i afirmacijom vizuelne umetnosti u našoj zemlji. Poruke zahvalnosti i podrške umetnika, učesnika izložbe, stižu organizatoru istoimene manifestacije iz Srbije i svih krajeva sveta:

“You make my heart full on the moon.
You make me feel love & love more & more.
Thanks very much Mr' ‎Zoran Mitrović‎ to give me this great opportunity to have a chance to join the international show.

Honor for you.
Thanks a lot.
Shanoir Arts Thailand”

“Kao i uvek, najbolji ste. Čestitam učesnicima i organizatorima ove velike kulturne manifestacije čije dimenzije dosežu neograničen svet mogućnosti susreta lepote stvaralaštva” (Mladenka Matović, Srbija) 

Foto: Zoran Mitrović


Za SRPSKU TELEVIZIJU USA priredila: Nadica Janić

Veza: STV USA

Нема коментара: