петак, 27. април 2018.

MAJDANPEK - CENTAR UMETNOSTI U ISTOČNOJ SRBIJI




Majdanpek



Centar za kulturu Majdanpek

U Velikoj galeriji Centra za kulturu Majdanpek, 14. aprila 2018. godine, otvorena je XVI Međunarodna izložba „Žene slikari“ i traje do 14. maja 2018. Zastupljene umetničke kategorije su slikarstvo, grafika, skulptura i digital art. Na izložbi učestvuje 106 umetnica sa 174 rada iz 6 zemalja: Holandija, Meksiko, Hrvatska, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina i Srbija.



Velika galerija Centra za kulturu Majdanpek
Otvaranje XVI Međunarodne izložbe "Žene slikari" 2018.



XVI Međunarodna izložba "Žene slikari" 2018.



XVI Međunarodna izložba "Žene slikari" 2018.
Poseta učenika

Entuzijazam i ljubav prema umetnosti najviše se izražava u malim sredinama, kao što se i velika umetnost najviše potvrđuje u malom formatu. Suptilnost i potreba za kreativnim izražavanjem posebno je istaknuta kod žena. Da li priprema hranu, da li se bavi ručnim radom ili uređenjem doma, žena ispoljava svoj kreativni duh.



Slikarka Ljiljana Stevanović, osnivač izložbe "Žene slikari"

Pre 16 godina, grupa žena slikara organizovala je u Centru za kulturu Majdanpek osmomartovsku izložbu „Žene slikari“. Inicijator i organizator je bila učiteljica i slikarka, Ljiljana Stevanović uz podršku Udruženja za Majdanpek. Svake naredne godine, broj učesnica izložbe se povećavao. Za vreme trajanja izložbe Ljiljana je organizovala Malu školu slikanja u kojoj učestvuju učenici osnovnih škola opštine Majdanpek. Rukovodilac je bila Ljiljana a kasnije i drugi organizatori izložbe iz Centra za kulturu.




Velika galerija Centra za kulturu Majdanpek
Mala škola slikanja u okviru izložbe "Žene slikari"

Radovi umetnica su inspiracija za dečje radove. Deca sama biraju rad koji će ne samo reprodukovati već dodati i svoj doživljaj umetničkog rada. Po završetku izložbe organizuje se izložba radova Male škole slikanja.



Učesnica Male škole slikanja

Prilikom otvaranja izložbe organizuje se Okrugli sto gde kulturni poslenici razmenjuju svoja iskustva i daju ideje. Takođe, posetiocima otvaranja izložbe omogućeno je da obiđu grad, posete muzej, crkvu, rudnik bakra i čuvenu Rajkovu pećinu.

Od 2006. godine izložba prerasta u međunarodnu. Značajne nagrade i pohvale umetnicama su velika podrška a dobitnica Velike nagrade izložbe ima mogućnost da samostalno izloži svoje radove u Centru za kulturu.

Izložbe prate nekoliko udruženja žena iz opštine Majdanpek koja svojim rukotvorinama i proizvodima domaće, narodne, zdrave hrane dopunjuju doživljaj ispoljavanja ženskog kreativnog duha.

U Centru za kulturu je Art klub u kome se održavaju koncerti mnogih muzičara iz zemlje i inostranstva. Pored Velike galerije u holu Centra je i Mala galerija u kojoj izlažu eminentni umetnici prema godišnjem programu izlaganja.



Hotel Golden inn - Majdanpek



Hol hotela Golden inn - Majdanpek
VIII Međunarodna izložba "Umetnost u minijaturi " 2017.

Vrata umetnosti je otvorio i hotel „Golden Inn“. Poslednjih godina u velikom holu organizuje se Međunarodna izložba „Umetnost u minijaturi“. U toku je konkurs za devetu izložbu koja će se održati u septembru 2018. godine.


Slikar Zoran Mitrović, predsednik Udruženja "MajdanArt"
i osnivač izložbe "Umetnost u minijaturi"

Udruženje „MajdanArt“, čiji je osnivač i predsednik ekonomista i slikar Zoran Mitrović, značajno doprinosi promociji umetnosti, kulture i turizma. Pored izložbe „Umetnost u minijaturi“ Udruženje organizuje predavanja i edukativne radionice primenjene umetnosti i zlatarstva.


Vajarka Gordana Mitrović
Kreativna radionica u okviru izložbe "Umetnost u minijaturi"

Rad Centra za kulturu i svih udruženja građana ima veliku podršku Opštine Majdanpek na zadovoljstvo svih žitelja ovog lepog grada.

Foto: Ljiljana Stevanović, Zoran Mitrović i Gradimir Bogdanović


Za SRPSKU TELEVIZIJU USA priredila: Nadica Janić

Veza: STV USA

Нема коментара: